CBSE 10th Maths Exam 2020 Question Paper and Solutions

Question Paper and Answer key of CBSE Class 10 Mathematics (Standard) Exam

Question Paper and Answer key of the CBSE Class 10 Mathematics (Standard) Examination held on 13th March 2020. The question paper code is 30/3/2\

CBSE Social Science Question Paper and Solutions CBSE Maths STD Question Paper and Solutions SET 1 CBSE Maths BASIC Question Paper and Solutions SET 1 New !! CBSE 10th Science Solved Paper 2020- SET 2 New !! CBSE 10th Science Solved Paper 2020- SET 1

CBSE Class 10 Maths Question Paper and Answer Keys 2020

Section – A

Question number 1 to 10 are multiple choice questions of 1 mark each. You have to select the correct choice :

1 In fig 1. the graph of the polynomial p(x) is given. The number of zeroes of the polynomial is
cbse maths paper figure 1
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0

Ans: (b)

2. If (a, b) is the mid-point of the line segment joining the point A(10, -6) and B(k, 4)and a-2b=18, the value of k is
(a) 30
(b) 22
(c)4
(d) 40

Ans: (b)

3. The value of k for which the points A (0, 1), B (2, k) and C(4, -5) are collinear is
(a) 2
(b) -2
(c) 0
(d) 4

Ans: (b)

4. If ∆ABC ~ ∆DEF such that AB = 1.2 cm and DE = 1.4 cm, the ratio of the areas of ∆ABC and ∆DEF is
(a) 49:36
(b) 6:7
(c) 7:6
(d) 36:49

Ans: (d)

5. The HCF of 135 and 225 is
(a) 15
(b) 75
(c) 45
(d) 5

Ans: (c)

6. The exponent of 2 in the prime factorization of 144, is
(a) 2
(b) 4
(c) 1
(d) 6

Ans: (b)

7. The common difference of an AP, whose nth term is an=3n+7 is
(a) 3
(b) 7
(c) 10
(d) 6

Ans: (a)

8. The value of λ for which (x2+4x+ λ) is a perfect square, is
(a) 16
(b) 9
(c) 1
(d) 4

Ans: (d)

9.  The value of k, for which the pair of linear equations kx + y = k2 and x + ky = 1 have infinitely many solutions is
(a) ±1
(b) 1
(c)-1
(d) 2

Ans: (b)

10. The value of p for which (2p + 1), 10 and (5p + 5) are three consecutive terms of an AP is
(a) -1
(b) -2
(c) 1
(d) 2

Ans: (d)

OR

The number of terms of an AP 5, 9, 13, .. .. 185 is
(a) 31
(b) 51
(c) 41
(d) 40
Ans: Option not present, answer is 44

(Answer Key Prepared by Mrs. Leji Santhosh)

Download the detailed solutions of CBSE 10th March Exam 2020 Section B in PDF format from

CBSE 10th Exam 2020 Question Papers and Answer Keys-MATHS

 

Related Pages:

 

 

 

 

 

15 Comments

Leave a Reply